söndag 7 juni 2020

Spännande fiske här vid Åland


Oj vilket fiske det har varit här vid Åland denna vår, och ännu är det tid kvar av säsongen.
Vi har lyckats bäst på em/kvällsturerna, där vi vissa ggr kommit ut på havet först vid 18-19 tiden. Då har vi kört ända tills efter solnedgången, vilket kan vara en riktigt bra tid för att komma på huggvilliga laxar. Veckan som varit har vi varit ut men bara lyckats kroka en forell och näbbgäddor, och en tappad lax intill håven. Veckan innan hade vi riktigt kanonfiske, först körde vi söndagskvällen, 24/5 och kikade samtidigt på Robinsonfinalen, dimma och kallt, men en lax lurar vi upp mitt i sista hinderbanan i Robinson.

 Sedan var det måndagkvällen, då har vi racerfiske, 5 laxar på , och alla upp. fördelat på 2 dubbelhugg i ytan och ett på riggen, på vk-flasher och löja. Vikter mellan 7-16 kilo
Ålandstidningen hade hört av sig veckan innan och undrade om de fick hänga på ngn kväll, de valde tisdag, istället för måndag....



Nå, det blev tisdag, och Ålandstidningen med ut i båten. Rätt ut bland alla båtar och vips så hugger det på riggen , vk-flasher och löja, och lax i båten. Känns som tidningsreportaget var någorlunda "räddat" i och med fisk i båten. Vi kör vidare och kort därefter hugger det på en ismo giant i ytan, en ordentlig bit som hoppar och ruskar och lossar omgående, lite surt.
Vi kör på och kvällen kommer, vi kör den sista stunden mot solnedgången och vips så är det dubbelhugg på moochingspöna och samtidigt en på riggen på flasher och löja igen, det blir en jäkla oreda och en fjärde lax kliver på, fyrhugg. Vi landar en snabbt, en lina brinner av i trasslet, och en lax lossar ganska snabbt. Nu har vi en kvar på moochingspöet som går tungt och märkligt, anar felkrokning men ändå inte då  huvudrörelserna mm känns rätt, efter långt brytande ser vi laxen, en stor lax, dock felkrokad i bröstfenan. Vi har rensat hela båten och försöker få in laxen sista metrarna mot håven, men den styr ut då den sitter tokigt, kroken tappar greppet och vi tackar för spänningen.



Fredag , samma vecka, dags för Öppna Åländska mästerskapen i Laxtrolling, vi kör fredag kväll och lördag. Fredag kväll hinner vi bara få i grejerna så hugger en lax, i ytan, lossar direkt.
Vi bestämmer oss för att testa ett varv till , om det går, fullt med båtar i området. Vi vänder om och drar på dubbelhugg i ytan, båda upp. Vi nästlar oss igenom båtarna och dubbelhugg igen, båda upp. Återigen drillar vi och nästlar oss fram genom båtarna i området, försöker ta oss tillbaka men kommer ej tillbaka innan lax nr 6 hugger på riggen, flasher och löja, även den i båten och 5 laxar i baljan på ngn timme. Klockan slår 20.00 och fisket dör ut för oss.
Lördagen ger oss bleke och sedan vind, dock ingen fisk för oss. Fler lag fiskar bra och tar nästan ikapp vår ledning från fredagen. Vi vinner  dock med våra fem laxar och vinner även kategorin största fisk, men en lax på 110 cm, vikt ca 15 kilo.

Nya tag framöver, skitfiske!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar